Tornar a la portadaMatemàtiques · 4t ESO B · Canviar d'assignatura
Començar gratis
ESO 4tB · Matemàtiques
Probabilitat · Probabilitat

Successos compostos

Llançar dues monedes, extreure dues cartes, o triar primer una màquina i després revisar una peça: són experiments compostos, formats per diverses etapes. Abans de distingir si les etapes són independents o dependents (els dos propers apartats), aprèn a reconèixer l'estructura comuna a tots: cada etapa aporta una probabilitat, i cal combinar-les bé.

Et convé dominar: Conceptes de probabilitat (3r d'ESO)
Et convé dominar: Càlcul de probabilitats (3r d'ESO)

Experiments en diverses etapes

Diagrama de blocs que mostra les etapes consecutives d'un experiment compost 1a etapa 2a etapa resultat
Practica★☆☆Sense començar
Llancem dues monedes a l'aire de forma independent. Calcula la probabilitat d'obtenir exactament dues creus.

Llancem dues monedes a l'aire de forma independent. Calcula la probabilitat d'obtenir exactament dues creus.

Resoldre
Practica★☆☆Sense començar
Llancem un dau cúbic equilibrat (amb les cares numerades del $1$ al $6$) i una moneda. Quina és la probabilitat d'obtenir un nombre parell al dau i una cara a la moneda?

Llancem un dau cúbic equilibrat (amb les cares numerades del $1$ al $6$) i una moneda. Quina és la probabilitat d'obtenir un nombre parell al dau i una cara a la moneda?

Resoldre

Regla del producte general

Esquema conceptual de la regla del producte que encadena la primera etapa amb la segona etapa condicionada P(A) × P(B | A) = P(A ∩ B)
Practica★☆☆Sense començar
En un restaurant, el $60\%$ dels clients demana menú del dia i el $40\%$ demana a la carta. Dels qui demanen menú, el $70\%$ pren postres. Dels qui demanen a la carta,…

En un restaurant, el $60\%$ dels clients demana menú del dia i el $40\%$ demana a la carta. Dels qui demanen menú, el $70\%$ pren postres. Dels qui demanen a la carta, el $50\%$ pren postres. Calcula la probabilitat que un client triat a l'atzar demani menú del dia i prengui postres.

Resoldre
Practica★☆☆Sense començar
En una classe de 4t d'ESO hi ha $12$ nois i $18$ noies. Es sap que $4$ nois i $6$ noies porten ulleres. Si triem un estudiant a l'atzar, quina és la probabilitat que…

En una classe de 4t d'ESO hi ha $12$ nois i $18$ noies. Es sap que $4$ nois i $6$ noies porten ulleres. Si triem un estudiant a l'atzar, quina és la probabilitat que sigui una noia que porta ulleres?

Resoldre

Dos camins cap al mateix resultat

Quan l'experiment té una primera etapa amb diverses opcions i cada opció porta a una segona etapa diferent, cal sumar la probabilitat de tots els camins que porten al resultat buscat.

Diagrama d'arbre amb dues branques inicials (Urna A i Urna B) que condueixen al mateix resultat de bola blanca Urna AUrna B blancablanca P(blanca) = camí A + camí B
Practica★★☆Sense començar
Disposem de dues urnes. L'urna $A$ conté $4$ boles blanques i $2$ negres. L'urna $B$ conté $3$ boles blanques i $5$ negres. Llancem una moneda equilibrada; si surt cara,…

Disposem de dues urnes. L'urna $A$ conté $4$ boles blanques i $2$ negres. L'urna $B$ conté $3$ boles blanques i $5$ negres. Llancem una moneda equilibrada; si surt cara, extreiem una bola de l'urna $A$, i si surt creu, extreiem una bola de l'urna $B$. Troba la probabilitat que la bola extreta sigui blanca.

Resoldre
Practica★★☆Sense començar
Una fàbrica de components electrònics té dues màquines. La màquina $M_1$ produeix el $60\%$ dels components i la màquina $M_2$ el $40\%$ restant. Es sap que el $2\%$…

Una fàbrica de components electrònics té dues màquines. La màquina $M_1$ produeix el $60\%$ dels components i la màquina $M_2$ el $40\%$ restant. Es sap que el $2\%$ dels components produïts per $M_1$ són defectuosos, mentre que el $5\%$ dels produïts per $M_2$ són defectuosos. Si es selecciona un component a l'atzar al magatzem, quina és la probabilitat que sigui defectuós?

Resoldre

«Almenys un» en experiments compostos

Representació visual del càlcul d'almenys un a través del succés contrari cap P(cap)= (1−P(A))·(1−P(B))·… (independents) complementari P(almenys un)= 1 − P(cap)
Practica★★☆Sense començar
Dues jugadores de bàsquet, Marta i Laura, llancen un tir lliure cadascuna. La probabilitat que la Marta encistelli és $0,8$ i la probabilitat que la Laura encistelli és…

Dues jugadores de bàsquet, Marta i Laura, llancen un tir lliure cadascuna. La probabilitat que la Marta encistelli és $0,8$ i la probabilitat que la Laura encistelli és $0,7$. Els seus llançaments són successos independents. Calcula la probabilitat que almenys una de les dues encistelli el seu tir lliure.

Resoldre
Practica★★★Sense començar
El diàgrama següent mostra un sistema de canonades amb tres vàlvules $A$, $B$ i $C$. L'aigua flueix d'esquerra a dreta. Perquè l'aigua arribi al final, ha de passar per…

El diàgrama següent mostra un sistema de canonades amb tres vàlvules $A$, $B$ i $C$. L'aigua flueix d'esquerra a dreta. Perquè l'aigua arribi al final, ha de passar per la vàlvula $A$ o per la branca inferior que conté les vàlvules $B$ i $C$ en sèrie. Les probabilitats que les vàlvules estiguin obertes són $P(A) = 0,7$, $P(B) = 0,8$ i $P(C) = 0,9$. Sabent que el funcionament de cada vàlvula és independent, calcula la probabilitat que l'aigua aconsegueixi travessar el sistema.

A B C
Resoldre

Resum

Veure tots els exercicis d'aquest apartat