Tornar a la portadaMatemàtiques · 2n Batx. CCSS · Canviar d'assignatura
Començar gratis
BATX2 ccss · Matemàtiques
Estadística · La distribució normal (variable contínua)

Probabilitats d'una N(0,1)

Tot el que necessites saber sobre una variable normal, per complicada que sigui, es redueix sempre al mateix: llegir una àrea sota la campana de Gauss de $Z \sim N(0,1)$. Aquest apartat és el manual d'aquesta taula: com llegir-la cap endavant (donat un valor, la seva probabilitat) i cap enrere (donada una probabilitat, el valor que la produeix).

Et convé dominar: La distribució normal (1r de Batxillerat)
Et convé dominar: Distribucions de probabilitat contínua (1r de Batxillerat)

La corba normal estàndard i la taula

Campana de Gauss amb l'àrea ombrejada a l'esquerra de z = 1,32, que representa P(Z ‹= 1,32) = 0,9066. 0 1,32 P(Z ≤ 1,32) = 0,9066
Practica★☆☆Sense començar
Un estudi sobre el temps que els joves passen en una coneguda xarxa social de vídeos curts determina que, una vegada tipificades les dades, la variable segueix una…

Un estudi sobre el temps que els joves passen en una coneguda xarxa social de vídeos curts determina que, una vegada tipificades les dades, la variable segueix una distribució normal estàndard $Z \sim N(0,1)$. Si seleccionem un usuari a l'atzar, calcula la probabilitat que el seu temps d'ús sigui menor o igual a $1,45$ unitats tipificades. Utilitza la representació gràfica per identificar l'àrea sol·licitada.

Z 0 1,45 P(Z ≤ 1,45)
Resoldre
Practica★★☆Sense començar
En un estudi sobre el rendiment d'una nova intel·ligència artificial, s'han estandarditzat els temps de resposta seguint una distribució normal mínima $N(0,1)$. Calcula…

En un estudi sobre el rendiment d'una nova intel·ligència artificial, s'han estandarditzat els temps de resposta seguint una distribució normal mínima $N(0,1)$. Calcula les probabilitats següents utilitzant la taula de la distribució normal:

  1. La probabilitat que un temps estandarditzat sigui superior a $1,32$; és a dir, $P(Z > 1,32)$.

  2. La probabilitat que el temps es trobi per sota de $-0,45$; és a dir, $P(Z < -0,45)$.

−2 −1 1 2 0 −0,45 1,32 P(Z < −0,45) P(Z > 1,32)
Resoldre

Cues i el succés contrari

Campana de Gauss amb l'àrea ombrejada a la cua dreta a partir de z = a, que representa P(Z › a) = 1 - P(Z ‹= a). 0 a P(Z > a)
Practica★☆☆Sense començar
En un torneig d'e-sports, el temps de reacció dels jugadors professionals s'ha normalitzat perquè segueixi una distribució $N(0,1)$. Si es considera "temps de reacció…

En un torneig d'e-sports, el temps de reacció dels jugadors professionals s'ha normalitzat perquè segueixi una distribució $N(0,1)$. Si es considera "temps de reacció lent" qualsevol valor per sobre de $0,82$, troba la probabilitat que un jugador triat a l'atzar tingui un temps de reacció lent, és a dir, calcula $P(Z > 0,82)$.

Resoldre
Practica★☆☆Sense començar
La puntuació en un test d'aptitud musical per a adolescents segueix una distribució normal estàndard $Z \sim N(0,1)$. El departament de música d'un institut decideix…

La puntuació en un test d'aptitud musical per a adolescents segueix una distribució normal estàndard $Z \sim N(0,1)$. El departament de música d'un institut decideix reforçar aquells alumnes la puntuació tipificada dels quals sigui inferior a $-1,2$. Quina és la probabilitat que un alumne seleccionat a l'atzar necessiti aquest reforç?

0 −1,2 Z ∼ N(0, 1) P(Z < −1,2)
Resoldre

Probabilitat d'un interval

Campana de Gauss amb l'àrea ombrejada a la franja compresa entre z = a i z = b, que representa P(a ‹= Z ‹= b). a b P(a ≤ Z ≤ b)
Practica★☆☆Sense començar
Una aplicació d'idiomes registra el progrés diari dels usuaris. La millora en el vocabulari, després de tipificar les dades, s'ajusta a una normal $N(0,1)$. Calcula la…

Una aplicació d'idiomes registra el progrés diari dels usuaris. La millora en el vocabulari, després de tipificar les dades, s'ajusta a una normal $N(0,1)$. Calcula la probabilitat que un usuari millori el seu vocabulari en un interval comprès entre $0,5$ i $1,5$ unitats tipificades.

Resoldre
Practica★☆☆Sense començar
Donada una variable aleatòria contínua que segueix una distribució normal estàndard $Z \sim N(0,1)$, calcula la probabilitat que la variable prengui valors en l'interval…

Donada una variable aleatòria contínua que segueix una distribució normal estàndard $Z \sim N(0,1)$, calcula la probabilitat que la variable prengui valors en l'interval $[-1,1, 0,4]$. Recorda que per resoldre aquest tipus d'intervals has d'aplicar la fórmula:

$$P(a \le Z \le b) = P(Z \le b) - P(Z \le a)$$
Resoldre
Practica★★☆Sense començar
Donada una variable aleatòria contínua $Z$ que segueix una distribució normal estàndard $N(0,1)$, troba el valor de la constant positiva $k$ que satisfà cadascuna de les…

Donada una variable aleatòria contínua $Z$ que segueix una distribució normal estàndard $N(0,1)$, troba el valor de la constant positiva $k$ que satisfà cadascuna de les condicions següents:

  1. $P(Z \leq k) = 0,8708$

  2. $P(Z > k) = 0,0228$

0 k=? Z 0 k=? Z N(0, 1) N(0, 1) P(Z ≤ k)=0,8708 P(Z > k)=0,0228
Resoldre

Intervals simètrics i el valor crític

Campana de Gauss amb l'àrea central ombrejada entre -k i k, que representa l'interval simètric P(-k ‹= Z ‹= k). −k k P(−k ≤ Z ≤ k) = p
Practica★☆☆Sense començar
En una fàbrica de sabatilles d'esport, el control de qualitat de la resistència de la sola es realitza mitjançant una variable tipificada $Z \sim N(0,1)$. Els enginyers…

En una fàbrica de sabatilles d'esport, el control de qualitat de la resistència de la sola es realitza mitjançant una variable tipificada $Z \sim N(0,1)$. Els enginyers volen identificar el valor $k$ positiu tal que la probabilitat que una sola tingui una resistència menor o igual a $k$ sigui de $0,975$. Cerca a la taula de la normal estàndard aquest valor de $k$.

Resoldre
Practica★☆☆Sense començar
El temps d'espera a la cua d'un festival de música, mesurat de forma tipificada, segueix una distribució $N(0,1)$. Els organitzadors volen determinar un interval central…

El temps d'espera a la cua d'un festival de música, mesurat de forma tipificada, segueix una distribució $N(0,1)$. Els organitzadors volen determinar un interval central $(-k, k)$ que contingui el $95\%$ dels assistents. Sabent que $P(-k \le Z \le k) = 0,95$, utilitza la simetria de la campana de Gauss per trobar el valor crític $z_{\alpha/2}$ corresponent.

Z 0 -k = ? k = ? 1 - α = 0,95 α/2=0,025 α/2=0,025 P(-k ≤ Z ≤ k) = 0,95 N(0,1)
Resoldre
Practica★★★Sense començar
En un estudi sobre l'eficiència d'un nou algorisme de recomanació d'una xarxa social, s'ha determinat que el temps de permanència addicional dels usuaris segueix una…

En un estudi sobre l'eficiència d'un nou algorisme de recomanació d'una xarxa social, s'ha determinat que el temps de permanència addicional dels usuaris segueix una distribució normal estàndard $Z \sim N(0,1)$. Si la plataforma vol identificar el grup d'usuaris "ultraactius", que són aquells el temps tipificat dels quals es troba en un interval simètric respecte a la mitjana que tanca exactament el 88,82 % de la població, calcula el valor crític $k$ que defineix els límits d'aquest interval.

0 -k = ? k = ? Z 88,82% Z ~ N(0,1)
Resoldre

Resum

Veure tots els exercicis d'aquest apartat